Filé |
Bästa biten enligt många, filen använder djuret när den skall kissa och bajsa, alltså den mest vilande muskeln i kroppen! |
Ryggbiff |
En superbit, enligt mig bästa biten på dov, rådjur, mufflon. |
Entrecote |
Sitter framför biffen och har lite mer bindväv, enligt mig bästa biten på älg och kron! |
Innanlår |
Bästa steken på djuret, nästan samma klass som rygg biff! |
Sadel |
Hel rygg med ben, biffen och entrecoten sitter kvar på den, samt fileerna |
Racks |
Ryggbiffen som sitter kvar på revbenen men inte ryggraden, snygg matdetalj |
Rostbiff |
Sitter högt på rumpan och består av flera småstekar, en höjdarstek |
Franssyska |
Största steken, mycket “senor” och bindmedel, på mindre djur helt okej som söndagsstek, större djur som torsdagsstek |
Ytterlår |
Grovfibrig stek som på större djur gör sig bäst i grytor eller rulader. På mindre djur supergod och mör. |
Rulle |
Segaste steken på djuret, många röker den biten. På rådjur och dov funkar den som biff om den är välhängd |
Helstek |
Med eller utan ben, alla stekar kvar. Vanligt på rådjur som rökdetalj på julen. |
Bogstek |
Lite olika beroende på var man tagit den, men duger bra som stek om den är välhängd. Alltid bra som kokkött då den innehåller bindväv. |
Lägg |
Kött från nedre delen av benen, massor av bindväv som lämpar sig för långkok. Smakrikt pga av all bindväv |
Färs |
Kött som inte lämpar sig som stek, Ofta delar från bogen, lägg och slagsidor. |
Märgben |
Perfekt till buljong. |
Fett |
Den mesta smaken sitter i fettet eller bindväven. Därför sparar vi ofta fettet på stekarna för att ge smak till tillgagningen. |
Hals |
Från vilsvin, ett superkött som gör sig på grillen |
Högrev |
Ett kött med mycket insprängt fett och bindväv. Segt men smakrikt. För grytor eller lång tillagning |